Category Archives: Histori

Pse bota na thërret “ALBANIA”?

Më 23 korrik të vitit 90 në Aleksandri, provincë romake, Egjipt – lindi Klaudius Ptolemy (Ptolemeu), astrolog, muzikolog, matematicien, shkrimtar dhe gjeograf. Prejardhja e saktë e tij nuk dihet. Disa thonë se ishte romak, të tjerë thonë, helen, por nisur nga emri ‘Ptolemy’, ai mund

Kur e gjithë bota fliste shqip – Guri i Lemnosit

Fakti që shqipja u formua nga një evolucion natyral i pellazgjishtes si dhe përdorimi shumë më gjatë i pellazgjishtes në trojet shqiptare se sa në vendet e tjera, bëri që shqipja të mbetet shëmbëlltyra më besnike dhe trashëgimtarja e saj. Dëshmitë gjuhësore tregojnë qartë se

Our Gonxhe, world’s Teresa

Mother Teresa (St. Teresa today) is one of the most well-known Albanians throughout the world for her charitable deeds. She was born in Skopje (Republic of Macedonia today), which back then was part of the Kosovo Vilayet of the Ottoman Empire. Having lived in Macedonia