Category Archives: Kulture

Për teatrin.

Së fundmi, artistëve të vegjël të shkollës sonë u është dhënë mundësia për të qënë pjesë e zemrës së Teatrit Kombëtar. Të gjithë me rradhë, aktorët, skenografët, kostumografët kanë futur në rutinën e tyre tashmë ndjekjet e provave gjenerale të shfaqjeve më të mëdha të

No Thumbnail

“Vdiqa kur isha 7 vjeç”

“VDIQA KUR ISHA 7 VJEÇ” Mbylli derën e tualetit me çelës dhe u ul mbi pllakat e bardha me lule të vockla. Ndonjëherë qëndronte në këmbë me bërrylat mbeshtetur mbi lavaman dhe vështronte veten në pasqyrë teksa e bënte sërisht. Por këtë herë zgjodhi të ishte larg

Lasgushi më ka thënë

Në fakt ky nuk është një artikull me ndonjë nga ato lajmet “e freskëta fare” apo nga ato lajmet e “sapo dala nga furra”. Ky artikull është më shumë për të rikujtuar gjëra të bukura, dhe për këtë duhet të kthehemi pak pas në kohë

Paksa Piter Pan

Sipas ca llogaritjeve të shpejta tani jam gati 18 vjeç 6 muaj 3 javë e ca ditë, por ama shijoj të qenit përsëri 5 vjeç sa herë bëhet fjalë për një film vizatimor në televizor. Dhe për këtë vë bast që nuk jam e vetmja.

Krishtlindje “të bardha”

Këtë vit Krishtlindja erdhi ndryshe tek unë. Jo vetëm që përfitova shumë dhurata shpirtërore, por arrita të kuptoj një mësim të vlefshëm për jetën e të gjithë bashkëmoshatarëve të mi dhe jo vetëm. Një vizitë e thjeshtë miqësore në Azilin e “gjyshërve të pafatë”. Kështu

Ajo

Lindi në një familje të vogël, diku në periferi. U rrit krah së ëmës, të atit dhe vëllait. Emri i saj nuk ka rëndësi. Ajo është secila prej nesh. Kur ishte katër vjec paloste rroba me duar të shkathta që punonin krah së ëmës. I

Pse bota na thërret “ALBANIA”?

Më 23 korrik të vitit 90 në Aleksandri, provincë romake, Egjipt – lindi Klaudius Ptolemy (Ptolemeu), astrolog, muzikolog, matematicien, shkrimtar dhe gjeograf. Prejardhja e saktë e tij nuk dihet. Disa thonë se ishte romak, të tjerë thonë, helen, por nisur nga emri ‘Ptolemy’, ai mund

Kur e gjithë bota fliste shqip – Guri i Lemnosit

Fakti që shqipja u formua nga një evolucion natyral i pellazgjishtes si dhe përdorimi shumë më gjatë i pellazgjishtes në trojet shqiptare se sa në vendet e tjera, bëri që shqipja të mbetet shëmbëlltyra më besnike dhe trashëgimtarja e saj. Dëshmitë gjuhësore tregojnë qartë se

Duality of human nature

It’s funny and interesting at the same time, thinking that we only have five senses. Why can humans only have five? Why can’t we develop more senses? Probably with a sixth sense the time notion would disappear. Or space notion, or even the one of

Meet America’s first computer programmers!

DEDICATED TO WOMANITY. Back in 1942… Most people never heard of them, and that is due to their gender. Betty Jean Bartik, Kathleen McNulty Antonelli, Ruth Lichterman Teitelbaum, Frances Bilas Spence, Marlyn Wescoff Meltzer, and Betty Snyder Holberton. I introduce you the first America’s programmers!