Category Archives: Shkencë

Nese do te jetonim ne nje nga henat e Plutonit, ne do te …

a)Do të na duhej të mësoheshim të jetonim në errësirë totale. b) Do të mund ta shihnim djellin vetem 1 ditë për 45 vite. c)Do të mos ishim asnjëherë në gjendje të parashikonim se kur do të lindte djelli. Përgjigja: Do të mos ishim asnjëherë

Klubi i Fizikës

  Tashmë një ndër klubet plotësisht aktiv në Fultz. Dhe këtë e them me bindje të plotë për faktin se ky klub nuk ka ngelur vetëm në mbledhjet e përhershme të premteve orën e 7, por realizohet dhe në një takim të madh. Po ju

Shkenca e gjumit

Gjumi…Zzzzz… Nuk e di për ju, por për mua ndoshta është bërë tashmë i vetmi moment kur i fik të gjitha “llambat e mia” dhe thjesht (përpiqem) të mos e vras mendjen për asnjë gjë dhe të çlodhem e qetë. Është e çuditshme sesi 1/3

Klubi i Fizikës përsëri në “Harry Fultz”

‘Njohja e natyrës’, ja se çfarë do të thotë ‘FIZIKË’. Një ndër shkencat natyrore që gjen zbatim në çdo vend për sa kohë kjo tokë e kjo hapësirë gjithësie vazhdon të ekzistojë. Në fakt ndonjëherë duket e çuditshme se si fizika është kaq e aplikueshme

Valët gravitacionale

Vetëm pak muaj më parë u deklarua një zbulim i jashtëzakonshëm. Valët gravitacionale, që Albert Einstein i parashikoi që në 1916 në “Teorinë e Përgjithshme të Relativitetit” , tashmë u vërtetuan për ekzistencën e tyre. Historia e fizikës premton një epokë të re… Por si

Space X, duke synuar të ardhmen, dhe Marsin

Më 8 Prill 2016, për disa minuta, vëmendja e miliona njerëzve u fokusua në Cape Canaveral, Florida, dhe po e gjithë kjo vëmendje më pas u zhvendos disa qindra milje më larg, në Oqeanin Atlantik. Arsyeja e gjithë kësaj, ishte lëshimi i një rrakete kozmike

Klubi i Fizikës në shkollën Harry Fultz

Fizika është çelësi i së kuptuarës së botës rrotull, brenda dhe asaj përtej nesh. Duke studiuar gjithësinë, që nga galaktikat e stërmëdha e deri te grimcat elementare, është ajo që na shpjegon e qartëson sjelljen e natyrës. Ajo na sfidon imagjinatën tonë me koncepte si

Si mund të sëmuresh më lehtë në dimër?

a) Duke veshur shall b) Duke vrapuar me gojën hapur c) Duke marrë frymë me hundë Përgjigja: Duke vrapuar me gojë hapur. Ne prekemi çdo dimër nga rreth 3-5 lloje virusesh. Është sezoni më i përshtatshëm për to, duke qenë se në temperaturën 28-30 gradë

Gjithësia nuk mund të jetë e pafundme

Të gjithë e dimë, epo ndoshta jo të gjithë (kjo varet edhe nga sa vëmendje i kemi kushtuar lëvizjeve në natyrë), se nëse rrotullojmë një kabëll, litar apo spango, një pikë rrotulluese e saj, sa më larg qendrës së rrotullimit, aq më shpejt lëviz. Distanca