Category Archives: Ide

Cfare eshte nje Gap Year?

A nuk përballen gjithë gjimnazistët e sotëm ane mbanë botës me periudhën stresuese për zgjedhjen dhe hyrjen në degën e tyre universitare? Sigurisht! Shumica e 18 apo 19 vjecarëve, të cilët deri në këtë moment janë cilësuar si akoma ‘të rinj dhe të papjekur’, krejt

Pse deshtojnë qëllimet që vendosim pergjat vitit të ri?

Pra cili është objektivi këtë vit? Të ushqyerit më shendetshëm, lënia e duhanit apo të shkuarit më shpesh në palestër? Me fillimin e vitit të ri pothuajse të gjithë ndjehen të rifreskuar gati për vitin që sapo ka filluar. Gjatë kësaj periudhe gjithësecili kalon përmes

Lirizëm dhe Llogjikë

“Mirë, po ç’vërteton kjo?” Një matematikan, pasi lexoi “Ifigjeninë” e Gëtes, tha: “Mirë, po ç’vërteton kjo?”. Në këtë rast, thënia nuk ishte dhe aq me vend, por me siguri është e tillë për mijëra vepra të tjera në vargje. Kur të ftojnë të bësh kritikën

Arti i të biseduarit

Pranvera sjell bashkë me ditët e zgjatura dhe një pafundësi mundësish për t’i shfrytëzuar ato: piknik, shëtitje, kamping në natyrë ose darka të gjata me miqtë. Dhe “falë Zotit” mediat kanë këshillat e duhura për t’i bërë këto evente të përkryera. Javët e fundit jam

Paradoksi i Pavdekshmërisë

“Jeta më e gjatë mund të shuhet, të fiket, por një çast mund të jetojë në përjetësi e të bëhet i pavdekshëm”, shkruan Teodor Powys. Eshtë një mendim tërheqës, sidomos në ditët e sotme, kur njerëzit bëjnë të pamundurën për të jetuar më gjatë. Nuk

100 Vjet Vetmi Gabriel Garcia Marquez – Analizë

Zakonisht të tilla shkrime nisin me deklarata të formateve lavdëruese. Nisin me fjali mbi gjenialitetin e shkrimtarit, madhështinë e veprës, qëndrimin e saj përkrah kolosëve të tjerë të letërsisë… E të gjitha këto janë të vërteta. Vepra “100 Vjet Vetmi” e Gabriel Garcia Marquez meriton

Gjithësia nuk mund të jetë e pafundme

Të gjithë e dimë, epo ndoshta jo të gjithë (kjo varet edhe nga sa vëmendje i kemi kushtuar lëvizjeve në natyrë), se nëse rrotullojmë një kabëll, litar apo spango, një pikë rrotulluese e saj, sa më larg qendrës së rrotullimit, aq më shpejt lëviz. Distanca