Category Archives: Kulture

No Thumbnail

“Vdiqa kur isha 7 vjeç”

“VDIQA KUR ISHA 7 VJEÇ” Mbylli derën e tualetit me çelës dhe u ul mbi pllakat e bardha me lule të vockla. Ndonjëherë qëndronte në këmbë me bërrylat mbeshtetur mbi lavaman dhe vështronte veten në pasqyrë teksa e bënte sërisht. Por këtë herë zgjodhi të ishte larg

Shakespeare zbret në Fultz

Për muaj me rradhë në punë të palodhur. Kështu nis përherë ai suksesi që shohim e duartrokasim ditën madhore të shfaqjes. Kësaj here në skenë u vu Shakespeare me komedinë “Nata e dymbēdhjetë”. Të thuash ishte e lehtë është si të thuash genjeshtrën më të

Lasgushi më ka thënë

Në fakt ky nuk është një artikull me ndonjë nga ato lajmet “e freskëta fare” apo nga ato lajmet e “sapo dala nga furra”. Ky artikull është më shumë për të rikujtuar gjëra të bukura, dhe për këtë duhet të kthehemi pak pas në kohë

“Lashtësia e gjuhës shqipe” Fultz vazhdon traditën!

Kështu nëntori erdhi përsëri… Ndjenjë atdhedashurie, patriotizmi, dashurie dhe respekti për emrin Shqipëri e shqiptar shpërndahen natyrshëm në ajër si me qënë e domosdoshme që nëntori të vijë aromë pavarësie. Dhe kjo atmosferë është e pamundur që të mos të përfshijë secilin prej nesh. Fundja

Canva and Wattpad, two greatest websites ever created

We all have hobbies, some like playing football, others enjoy listening to music and some may like shopping etc. but these two websites I am going to tell you about are the best ones for people who like reading, writing, editing pictures and are into

“Bukë me sallam”

“Bukë me Sallam”, romani i katërt i “Charles Bukowski-t”, botuar për herë të parë më 1982-shin, është me gjasë libri autobiografik, më rrënqethës dhe prekës i tij. Ai trajton fëmijërinë dhe adoleshencën e Henri Çinaskit, plot shëmti, dhembje, arrati e vetmi, që nga vitet e

Lirizëm dhe Llogjikë

“Mirë, po ç’vërteton kjo?” Një matematikan, pasi lexoi “Ifigjeninë” e Gëtes, tha: “Mirë, po ç’vërteton kjo?”. Në këtë rast, thënia nuk ishte dhe aq me vend, por me siguri është e tillë për mijëra vepra të tjera në vargje. Kur të ftojnë të bësh kritikën

Libra për t’u lexuar këtë verë?

Vera po afron dhe për shumë nga ne, ajo është periudha ideale për të lexuar libra, qoftë buzë detit apo pishinës nën hijen e një çadre, qoftë edhe në malësi. Disa njerëz lexojnë edhe përgjatë vitit, megjithatë një pjesë e madhe zgjedhin verën si stinën

Bllokimi i shkrimtarit

Të gjithë problemet e shkrimtarëve janë probleme psikologjike. Bllokimet vijnë si pasojë e frikës se mos gjykohesh. Nëse mendon se bota po të dëgjon, nuk ke për të shkruar asnjë rresht. Prandaj privatësia është kaq e rëndësishme. Duhet të shkruash gjithnjë sikur nuk ka për

Origjinaliteti i romantizmit të poezisë së Naim Frashërit

Për veçoritë romantike të veprës së Naim Frashërit, studiuesit tanë kanë folur me kohë. Megjithatë, një vështrim krahasues midis saj dhe tipareve të romantizmit, krahas të përbashkëtave, vë në dukje se ajo nuk i ka disa nga karakteristikat e njohura të këtij drejtimi. Romantikun përparimtar